BAKAN ÖZER, İSTANBUL'DA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ  
BAKAN ÖZER, İSTANBUL'DA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

BAKAN ÖZER, İSTANBUL'DA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul programı kapsamında Esenyurt'ta bazı ziyaretlerde bulundu. Özer, makine üretimi yapan bir firmada mesleki eğitimi tamamlayıp işe başlayan öğrencilerle buluştu.  

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Esenyurt'ta makine imalatı yapılan işletmede staj yapan ve beceri eğitimi alan öğrencilerle sohbet etti. Özer, öğle yemeğini fabrika yemekhanesinde öğrencilerle birlikte yedi. 
 
Öğrencilerin mesleki eğitimde kalite artışı için getirdiği önerileri dinleyen Özer, mesleki eğitim alanında yaşanan dönüşümü şöyle özetledi:
 
"Millî Eğitim Bakanlığımız katsayı uygulaması 2012 yılında kaldırıldıktan sonra mesleki eğitimi güçlendirmek için çok önemli çalışmalar yaptı. Biz de bu dönemde mesleki eğitimi çok daha iyi noktaya getirmek için hem meslek liseleri düzleminde hem mesleki eğitim merkezleri düzleminde çok önemli projelere imza attık." 
 
25 Aralık 2021'de 3308 sayılı mesleki eğitim kanununda yapılan değişiklikle bu alana ilginin arttığını Türkiye'de çırak ve kalfa sayısında artış yaşandığını kaydeden Özer, şunları söyledi:
 
"Bu kanun değişik yapılmadan önce tüm Türkiye'de aktif olarak çalışan çırak, kalfa sayısı 159 bindi. Bugün gelinen noktada, bu düzenlemeden sonra tüm Türkiye'de 710 bin çırak, kalfa mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alıyor. Önemli bir artışla tüm sektörün, özellikle küçük ve orta ölçekli sektörün ihtiyaç duymuş olduğu çırak ve kalfaları yetiştirme imkânına kavuşmuş olduk." 
 
İşletmede eğitim alan öğrencilerin bir gün okulda, 4 gün işletmede  aldıkları eğitimleri başarılı bir şekilde sürdürdüğünü anlatan Bakan Özer, "Öğrencilerimizin hem buradaki üretim süreci içerisinde aktif olarak yeni becerileri öğrenme imkânları oluyor hem de çıraklarımız asgari ücretin yüzde 30'u kadar kalfalarımız ise asgari ücretin yarısı kadar ücret alıyor. Aynı zamanda bu öğrencilerimiz iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyorlar. Gerçekten hem işverenlerimiz için hem de gençlerimiz açısından çok cazip bir mekanizma bu kanun değişikliğiyle yürürlüğe girmiş oldu. Bunun neticelerini 10 ay gibi kısa sürede almaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 2022 yılının sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacağız. Bu aynı zamanda bir taraftan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin aradığı elemanı bulma bağlamında büyük destek olurken aynı zamanda özellikle genç işsizliği azaltma anlamında da çok önemli bir enstrüman olarak fonksiyonlarını icra edecek." ifadelerini kullandı.
 
Bir araya geldiği öğrencileri kutlayan Özer, işverene teşekkür ederek öğrencilerin eğitim sonrasında istihdam edileceklerine inandığını söyledi. 
 
Özer'in ardından düşüncelerini paylaşan mesleki eğitim merkezi öğrencisi Esila Sazak da "Yaklaşık 6 aydır MESEM üzerinden okumaya devam ediyorum. Kalfalık sınavını ilk geçen öğrenciyim. Şu an, burada da kalfalık yapıyorum. 2 bin 750 lira maaş alıyorum. Asgari ücretin yarısı." ifadelerini kullandı.
 
Esenyurt'ta 68 dönümlük arazide yapılan eğitim kampüsünde 10 bin öğrenci eğitim alacak 
Özer, mesleki eğitim merkezi buluşmasının ardından Orhangazi mahallesinde yapımına başlanan lise kampüsü inşaat alanında incelemelerde bulundu. 
 
İstanbul'un ertelenen tüm eğitim yatırımlarını hızlı bir şekilde programa aldıklarını dile getiren Özer, bir yıl içerisinde kentte yaklaşık 12 milyar liralık eğitim yatırımı planlandığını ifade etti. 
 
Özer, hızlı bir şekilde 39 ilçede eğitimle ilgili tüm sorunların çözüldüğü bir döneme girildiğinin altını çizerek şöyle konuştu: 
 
"2023 yılına kadar, inşallah, bu okullarımızın büyük bir kısmı devreye alınacak, çocuklarımız çok daha nitelikli ortamlarda eğitimlerine devam edecekler. Diğer taraftan eğitimin olmazsa olmazı olan öğretmenlerimizin alımında da son 1 yılda İstanbul'a pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Son iki atamanın yüzde 50'sini İstanbul'a ayırdık. Yani ocak ayının sonunda 15 bin öğretmen atamasının 7 bin 500'ünü, 1 Eylül 2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapmış olduğumuz 20 bin öğretmen atamasının da 10 binini İstanbul'a kazandırmış olduk. Dolayısıyla son bir yıl içerisinde İstanbul'a atadığımız öğretmen sayısı 20 bine ulaşmış oldu. Ve İstanbul'un öğretmen ihtiyacıyla ilgili çok önemli bir aşamaya taşınmış olduk. İnşallah, 2023 yılında İstanbul'umuzu desteklemeye devam edeceğiz."
 
68 dönümlük arazide inşaatı yapılan kampüsün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle Esenyurt'a kazandırıldığını belirten Bakan Özer, bu alanda 10 bin öğrencinin eğitim alacağını duyurdu.
 
Kampüste bir fen lisesi, bir imam hatip lisesi, bir mesleki teknik Anadolu lisesi, beş tane de Anadolu lisesi yapıldığını kaydeden Özer, alanda ayrıca iki tane 150 öğrenci kapasiteli pansiyon, konferans salonları, bilim ve sanat merkezi, planetaryum, idari bina, amfi tiyatro, kapalı spor salonunun da yer alacağını söyledi. 
 
Bu yatırımın Esenyurt'un eğitimde çok farklı noktaya taşınmasıyla ilgili önemli bir ivme kazandıracağını ifade eden Bakan Özer, desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve katkı veren, çalışmalar katılan tüm yetkililer ve teknik ekibe teşekkür etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.