Üniversite ve öğretim elemanı sayısında büyük artış  
Üniversite ve öğretim elemanı sayısında büyük artış

Üniversite ve öğretim elemanı sayısında büyük artış

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, 2003 yılından bu yana üniversite sayısının 76’dan 193’e, öğretim elemanı sayısının ise 76 binden 150 bine ulaştığını söyledi.

Üniversite ve öğretim elemanı sayısında büyük artış

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Haliç Kongre Merkezi’nde başlayan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin açılışında, son 15 yılda okul öncesinden yükseköğretime kadar Türkiye´deki eğitim sisteminde önemli gelişmeler yaşandığını anlattı.

 

Yüksek öğretimdeki akademisyen sayısında son yıllarda büyük artışlar yaşandığını, 2003´te 76 yüksek öğretim kurumu varken bu sayının 193’e yükseldiğini dile getiren Erdem, "Yüksek öğretimde okullaşma oranı 2002´de yüzde 14,65 iken, bu oran yüzde 40´lara yükselmiştir. 2002-2003´te toplam öğretim elemanı sayısı 76 bin iken 2015´te bu sayı 150 bine ulaştı. Okullaşma oranı artarken, yüksek öğretim de bu artıştan payını aldı. 2015´te üniversite öğrencisi sayısı 6 milyon 62 bin 886’ya ulaşmıştır. Bunun 342 bini yüksek lisans, 78 bini doktora öğrencisidir." diye konuştu.

 

Yurtdışı burs durumunu iyileştirme konusunda sürekli çalışmalar yaptıklarını, 2013´e kadar daha çok ABD ve Batı´ya öğrenci gönderilirken, artık dünyanın hemen hemen tüm bölgelerine öğrenci gönderildiğini aktaran Erdem, şunları kaydetti: “Bakanlık olarak çalışmalara devam ediyoruz. Talep ve arza uygun politikaları ele alan bir Yükseköğretim Planlama Kurulu oluşturulacak. Yeni kurulacak üniversiteler için öğrenci ve öğretim elemanı sayısıyla fakültelerin doluluk oranı gibi konularda bir mekanizma geliştirilecek. Uluslararası rekabeti arttırmak için üniversitelerin daha fazla yabancı öğrenci kabul etmeleri ve yabancı üniversitelerle daha fazla işbirliği yapma imkânı arttırılacak.”

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.