Millî Eğitim Bakanlığı´ndan Kars´ta toplu açılış  
Millî Eğitim Bakanlığı´ndan Kars´ta toplu açılış

Millî Eğitim Bakanlığı´ndan Kars´ta toplu açılış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı , Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile yapımı tamamlanan Millî Eğitim Bakanlığı yatırımlarının toplu açılış törenine katıldı.   

Millî Eğitim Bakanlığı´ndan Kars´ta toplu açılış

32 derslik okulda 424 öğrenci öğrenim görecek

Konuşmasına başlarken, "Azerbaycan Millî Marşı´nı birlikte dinleyelim ondan sonra konuşmaya başlayacağım" diyen  Cumhurbaşkanı Erdoğan, marşın çalınmasının ardından, 424 öğrenciye hizmet verecek 32 derslik, 200 öğrenci kapasiteli pansiyonu, spor salonu, modern atölyeleri, laboratuvarları ve diğer üniteleriyle bu okulu örnek bir eğitim kurumu olarak gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkisinin samimi bir sembolü olarak gördüğü okulun yapımında emeği geçenlere ve inşasına vesile olan İlham Aliyev´e teşekkür etti. Türkiye´nin çeşitli illerinde yapılan ve "Haydar Aliyev" adı verilen okulları hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Azerbaycan halkına ve Türkiye-Azerbaycan dostluğuna hizmetlerini daima saygıyla, hürmetle, takdirle yad ettiğimiz rahmetli Haydar Aliyev´in ismini ülkemizin her köşesinde yaşatmış oluyoruz ve yaşatmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

 

“Coğrafyamızın 5 bin yıllık ortak bayramı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Mart´ta kutlanacak Nevruz Bayramı´nı tebrik ederek, "Azerbaycan başta olmak üzere Orta Asya´dan Balkanlara kadar tüm coğrafyamızın bu 5 bin yıllık ortak bayramının, birliğimize, beraberliğimize, uhuvvetimize vesile olmasını diliyorum. Baharın müjdecisi nevruzun, bölgemizde ve dünyada barış ve huzurun da habercisi olmasını canı gönülden arzu ediyorum" dedi. 

 

“Bir ananın iki oğlu bir amalın iki kolu”

Erdoğan, Azeri Şair ve Yazar Bahtiyar Vahapzade´nin, "Bir ananın iki oğlu, bir amalın iki kolu. O da ulu, bu da ulu, Azerbaycan-Türkiye / Dinimiz bir, dilimiz bir, ayımız bir, ilimiz bir, eşkimiz bir, yolumuz bir Azerbaycan-Türkiye / Anayurtta yuva kurdum, ata yurda gönül verdim. Ana yurdum, ata yurdum, Azerbaycan-Türkiye" dizelerini okudu. Azerbaycan´ın, Türkiye için sadece devletlerden bir devlet, Azerbaycanlıların da sadece milletlerden bir millet olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Biz aynı dili konuşan, aynı inanca mensup, ortak tarihi geçmişi paylaşan, sözde değil, özde kardeş, tek millet, iki devletiz" şeklinde konuştu. 

 

"Azerbaycan’ın acısını, her kardeşiniz yüreğinde hissetmiştir"

Bakü´yü 1918´de işgalden kurtaran Kafkas İslam Ordusunun yarısının Anadolu halkından, yarısının da Azerbaycan halkından oluştuğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bugün de Karabağ´da zulme maruz kalan Azerbaycanlı kardeşlerimizin acısını, inanın Anadolu topraklarındaki her kardeşiniz yüreğinde hissetmiştir. Bizim nazarımızda Kars´taki, Iğdır´daki, Erzurum´daki vatandaşlarımızla Nahçivan´daki kardeşimiz arasında hiç bir fark yoktur. Bizim için İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya neyse Bakü odur. Aynı şekilde, Trabzon, Samsun bizim için neyse Batum, Tiflis bizim için odur. Şu anda ülkemizin güneyinde yaşanan hadiselere ne kadar üzülüyorsak, geçmişte Gürcistan´da yaşanan olaylar karşısında da o kadar üzüntü duyduk. Çünkü oradakilerle de tarih bizi kardeş olarak yazdı. Bizim hiç kimseye karşı düşmanlığımız yok ama kardeşlerimizin hakkını, hukukunu savunmak, dökülen kanının, çektiği eziyetin hesabını sormak da boynumuzun borcudur. Bu anlayışla bugüne kadar Vahapzade´nin ifadesiyle bir ananını iki oğlu olduğumuz kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." 

 

Türkiye´nin artık Kürt sorunu yoktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye´nin Kürt sorunu yoktur. Türkiye´de her kesimden insan gibi Kürt kardeşlerimizin de sorunları vardır. Kimliklerinin tanınmaması sorunu vardır. İnançlarına saygı duyulmaması sorunu vardır. Geri kalmışlık, ihmal edilmişlik, hor görülme sorunu vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile Yapımı Tamamlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yatırımlarının Toplu Açılış Töreninde, Kars’ın Türkiye´nin tüm renklerini, tüm zenginliklerini, tüm potansiyelini yansıtan bir şehir olduğunu belirtti. 

 

“Kesret içinde vahdet nasıl olur, görmek isteyen Kars’a baksın”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada adeta kesret içinde vahdet nasıl olur görmek isteyen Kars’a baksın, Karslı kardeşlerime baksın. Bin yıllık beraberliğin, gelecek bin yılların teminatı haline nasıl dönüşebileceğini görmek isteyen gelsin, Kars’a baksın. Üzerinde yaşadığı vatan topraklarının, teneffüs ettiği özgürlük havasının, sahip olduğu imkanların kıymetini bilmek isteyen gelsin Kars’a baksın, Karslı kardeşlerimle konuşsun. Çünkü bu topraklar çok şeye şahit oldu" ifadelerini kullandı. Kars’ın zafere, işgale, şehri çevreleyen tabyalarda yaşanan dişe diş mücadelelere şahit olduğunu dile getiren Erdoğan, kentin, Sarıkamış´ın vatanın, fedakarlığın, azmin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Benim dedem Sarıkamış´ta şehit oldu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim dedem Sarıkamış´ta şehit oldu ve diğer dedem ve büyük ninelerimden onu dinlerdim" dedi. Bu coğrafyadaki mücadelenin şahidinin Kars Kalesi, Harakani Hazretleri olduğunu belirten Erdoğan, "Biz Kars’taki bu kardeşlik iklimini işte hastanemize Harakani Hazretleri´nin ismini vererek yaşattık ve yaşatacağız" diye konuştu.

Çözüm sürecini, tüm Doğu ve Güneydoğu Anadolu´ya yaymak, tüm Türkiye´de hakim kılmak için başlattıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada bir kez daha ifade ediyorum: Türkiye´nin Kürt sorunu yoktur. Türkiye´de her kesimden insan gibi Kürt kardeşlerimizin de sorunları vardır. Kimliklerinin tanınmaması sorunu vardır. İnançlarına saygı duyulmaması sorunu vardır. Geri kalmışlık, ihmal edilmişlik, hor görülme sorunu vardır. Biz geçtiğimiz 12 yılda, Kürt kardeşlerimizle birlikte Türkler´in de Araplar´ın da Azeri kardeşlerimizin de Lazlar´ın da Çerkezler´in de Romanlar´ın da Arnavutlar´ın da Gürcüler´in de Boşnaklar´ın da dini azınlıkların da ülkemizde yaşayan ne kadar kesim varsa hepsinin sorunlarına çözüm bulmaya gayret ettik. Bugün artık hiç kimse kökeni, inancı, kılığı kıyafeti, yaşam biçimi, fikri, zikri yüzünden tehdit altında değildir, baskı altında değildir. Hala eksikler yok mu, aksaklıklar yok mu? Var tabii. Her şey dört dörtlük mü? Değil tabii ama bunlar her geçen gün eksiliyor."

 

“Eskiden çadır bile olmayan yerde şu an havalimanı var”

Kars’ın 10-12 yıl önce bu durumda olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün havalimanından yollarına kadar farklı bir noktada olduğunu söyledi.

Havalimanından girerken Allah´a hamdettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, eskiden çadır bile olmayan bir yerde şu anda havalimanı bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye´de 26 havalimanı varken, bu rakamın 52´ye yükseldiğini bildirdi. Ağrı´da, Iğdır´da, Erzurum´da havalimanı bulunduğunu belirten Erdoğan, "Nerelerden nerelere geldik" dedi.

 

“78 milyonu birbirinden ayırmak yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "78 milyonu birbirinden ayırmak yok. Üniversitesine varıncaya kadar hepsini inşa, ihya ettik. Devam ediyoruz, edeceğiz. Daha iyi, güzel olacak hiç endişe etmeyin. Nerede yaşarsa yaşasın her vatandaşımız etnik, sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel kimliğine bakılmaksızın bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Eşit haklara sahiptir. Her kim ki bunun aksini iddia eder, bunun aksi bir davranış içine girer, karşısında bizleri bulur. Hiç endişeniz olmasın. Biz şimdi ne diyoruz? Çözüm Süreci diyoruz. Çözüm Süreci ile neyi hedefliyoruz? İşte bunu. ´Birlik, beraberlik´ diyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Üniversite sayısı 76’dan 175’e çıktı

Türkiye´de 12 yılda özgürlüklerde, demokraside, insan haklarında, ekonomide, yatırımlarda, sosyal destekler gerçekleştirilenlerin ortada olduğunu ifade eden Erdoğan, eğitimde de ileri bir seviyeye gelindiğini vurguladı. Bu konuda daha da ileri gidileceğini dile getiren Erdoğan, "76 üniversitemiz vardı, şimdi 81 vilayetimizin tamamında 175 üniversitemiz var" dedi.

 

Bakan Avcı: "Ortak kitaplarla ortak değerler paylaşılacak"

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise konuşmasında, bugün sadece bir okul açılışının yapılmadığını, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sağlam kardeşlik bağlarının güçlendirildiğini belirtti. İki ülke arasındaki yakınlığın uzun bir tarihi geçmişin armağanı olduğunu kaydeden Avcı, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi´ni Azerbaycan´ın Türkiye´ye "çok değerli bir hediyesi" olarak gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev´e iki ülke arasındaki bağları asla kopmayacak şekilde perçinledikleri için teşekkür eden Avcı, "Bu güzel okulun açılması onların bizlere sağladığı çok özel dostluk bağlarının neticesidir" dedi. Okul misafir öğrencilerin de öğrenim göreceğini, Azeri öğretmen ve eğitimcilerin de olacağını ifade eden Avcı, okulun Azerbaycan´daki muadilleriyle işbirliği için sağlam zemin oluşturacağına, mesleki ve teknik eğitimde iki ülke arasında öğrenci ve öğretmen değişimini sağlayacağına vurgu yaptı. Avcı, "Bu okul, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki eğitim ilişkilerinin de en ileri düzeye taşındığı bir ara kurum olacak" değerlendirmesini yaptı. Komşu ülkelerle de öğrenci değişim programlarının bu okul üzerinden yürütüleceğini dile getiren Avcı, Fatih Projesi´nin pilot uygulamalarının da bu ve benzer okullarda yapılacağını anlattı. 

Türk dili konuşulan ülkelerde ortak çalışma

Türk Konseyi´nde alınan karar gereği Türk dili konuşulan ülkelerde ortak tarih, coğrafya ve edebiyat kitapları geliştirilmesine yönelik çalışma sürdürdüklerini hatırlatan Avcı, "Pilot uygulaması bu okullarda yapılacak ortak ders kitapları aracılığıyla öğrencilerimiz Türk tarihi, Türk coğrafyası, Türk dili ve edebiyatı konusunda ortak değerlerimizi paylaşma fırsatı bulacaklar. Bu okul bütün bu pilot uygulamalarının yapılabileceği bir merkez olarak fonksiyon icra edecek" diye konuştu.  

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız kurdele keserek okulun temsili açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Azerbaycan, Gürcistan Türkiye hep birlikte aydınlık yarınlara" diyerek gerçekleştirdiği açılışın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Açılışın ardından Cumhurbaşkanları okulu gezdi. Okuldan, Cumhurbaşkanlığına ait otobüsle ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev, Margvelaşvili ve beraberindekiler, Kars Valiliğince onurlarına verilen öğle yemeğine katılmak için Kars Karayolları Sosyal Tesisleri´ne geçti. 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.