MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI  
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında yapılan çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla bir toplantı gerçekleştirildi. 

Sanayi sektöründe meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayarak istihdama katkı sağlamak amacıyla iş birliği protokolü kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü'ünün katılımıyla bir toplantı yapıldı. 
 
Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya 255 organize sanayi bölgesinin yöneticisi ve il millî eğitim müdürlüklerinde mesleki eğitimden sorumlu şube müdürleri de katıldı. 
 
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, toplantıda yaptığı değerlendirmede yapılan düzenlemeler sayesinde çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını hatırlatarak mesleki eğitim merkezlerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılandırıldığını ve çıraklık sisteminde de öğrenci istihdam eden işletmelerin faydalanabileceği teşvik mekanizmalarının uygulamaya konulduğunu söyledi. Şensoy, 11' inci sınıfın sonunda kalfalık belgesi, 12'nci sınıfın sonunda ise ustalık belgesi alan öğrenciler için diploma telafi çerçeve öğretim programı uygulandığını, bu öğrencilerin mesleki ve teknik Anadolu lisesi diploması almalarının sağlandığını kaydetti. 
 
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise mesleki eğitimin tanıtımı ve yaygınlaştırılması için yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde OSB'lerin içinde mesleki eğitime yönelik bir arayüz yapısının kurulması ve bir okulla OSB'nin eşleştirilerek OSB idare binasında kurulacak bu arayüz sayesinde etkileşimin en üst seviyeye çıkarılmasının amaçlandığını söyledi. 
 
Toplantıda ayrıca mesleki eğitim merkezlerinin organize sanayi bölgelerinde (OSB) yer almasının eğitim, sektör, istihdam ve iş birliği açısından birçok imkân sunduğu vurgulandı. 
 
Protokol kapsamında yapılanlar çalışmalar şöyle sıralandı: 
 
77 ilde yer alan 251 OSB ile 4 ilde bulunan 4 sanayi sitesinin tamamı en az bir mesleki ve teknik Anadolu Lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleştirildi ve 81 ilde 255 sanayi bölgesinde, organize sanayi bölgeleri mesleki eğitim merkezi irtibat büroları oluşturuldu. 
OSB ve sanayi sitesi yöneticileri ile il millî eğitim müdürlüğü yöneticileri iş birliği toplantıları yaptı. Organize sanayi bölgeleri ile eşleşen her okulda bir yönetici veya öğretmen irtibat bürolarına görevlendirildi. 
 
İrtibat bürosuna görevlendirilen yönetici ve öğretmenler tarafından eşleştirilen mesleki ve teknik Anadolu liseleri/mesleki eğitim merkezleri ile OSB arasında koordinasyonu sağlayarak OSB'lerde mesleki eğitim merkezi programı uygulamalarının yaygınlaştırılması ile işletmelerde çalışanların eğitim öğretime katılımları sağlandı. 
Toplantıda iş birliği çalışmaları, irtibat bürolarının işlevi, tanıtım yönlendirme ve rehberlik faaliyetleri kapsamında yapılacak çalışmalar da ele alındı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.