Konya’dan Gelibolu´ya kültür gezisi  
Konya’dan Gelibolu´ya kültür gezisi

Konya’dan Gelibolu´ya kültür gezisi

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Çanakkale Zaferi´nin ülke tarihi açısından önemine işaret ederek, “Burayı bütün gençlerimizin görmesi lazım. Bin yıllık geçmişimizin, İstiklâl Savaşı´nı da kazanmamızın, topraklarımızı kurtardığımız o günlerin ilk işareti Gelibolu Yarımadası´dır, Çanakkale´dir.“ dedi.

Konya’dan Gelibolu´ya kültür gezisi

Konya Selçuklu Belediyesinin Gelibolu Yarımadası´na düzenlediği kültür gezisi kapsamında Çanakkale´ye gelen Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Şehitler Abidesi´nde dua etti. Alan kılavuzlarından Çanakkale Savaşları hakkında bilgi alan Erdem ve beraberindekiler, daha sonra şehitlik bölgesinde incelemelerde bulundu. Erdem, 101 yıl önce şehit olan ecdadı anmak üzere tarihi yarımadaya geldiklerini söyledi. Bilhassa 10 yıldır bölgede çok önemli düzenleme ve programlar yapıldığını belirten Erdem, belediyelerin de birkaç senedir bu konuda çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

 

Millî şuurun inşasında Çanakkale Savaşları’nın önemi

Bölgeye çok önemli kültür gezileri düzenlendiğini dile getiren Erdem, şöyle devam etti: "Selçuklu Belediyesi ayrı dönemlerde toplam 12 bin 100 öğrenciyi uçakla Çanakkale´ye sabah getirip akşam geri götürecek şekilde bir etkinlik organize etti. Bu çalışma inşallah diğer belediyelerimiz için de örnek bir çalışma olacak. Burayı bütün gençlerimizin görmesi lazım. Burada bizim mayamızın izleri var. Bin yıllık geçmişimizin, İstiklâl Savaşı´nı da kazanmamızın, topraklarımızı kurtardığımız o günlerin ilk işareti burası, Gelibolu Yarımadası´dır, Çanakkale´dir." Erdem, bölgede geçen savaşlarda Çanakkale´nin mevcut nüfusundan fazla şehit verildiğini hatırlattı.

 

Kentin nüfusunun 120 bin civarında olduğunu bildiren Erdem, şunları kaydetti: "Burada 253 bin şehit verdik. Günde bin şehit verdiğimiz o günleri düşündüğümüzde ve bu insanların Balkanlardan, güneydoğudan, batıdan, İç Anadolu´dan, bugünkü coğrafyadan, nerede bir Müslüman varsa bu topraklar için gelip de savaştıkları bir alan. Onun için Çanakkale çok önemli. Millî şuur ve milli bilinç açısından, İslam´ın bizi bu topraklarda birleştirdiğini gösterir. Eğitim camiası olarak o günlerde birçok okuldan mezun verilmedi. Bütün öğrencileri bu topraklarda şehit oldular. Vatan sevgisinin aşılanması açısından da çok önemli ve yararlı bir gezi olduğunu düşünüyorum."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.