Bakan Avcı, Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı´na katıldı  
Bakan Avcı, Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı´na katıldı

Bakan Avcı, Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı´na katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğitim alanında iş birliğine dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı’na katıldı

Bakan Avcı, Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı´na katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkmenistan Bilim Bakanı Purli Agamıradov ile birlikte eğitim alanında iş birliğine dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Antalya Belek’te gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Avcı, Türkmenistan Bilim Bakanı Agamıradov’a yeni görevinde başarılar dileyerek, Türkmen heyetini Türkiye’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Avcı, 15 Ağustos 2014 tarihinde Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında eğitim alanında iş birliğine dair anlaşama gereği, Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi, Ortak Türkmen Türk Okulu ve Hükümetlerarası Türk Türkmen Konseyi’nin kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Bakan Avcı, “Bu anlaşmadan sonra 7 Kasım 2014 tarihinde Aşkabat’ta imzaladığımız eğitim alanında iş birliğine dair Hükümetlerarası Türkmen Türk Konseyi’ne ilişkin protokol kapsamında da iki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliği faaliyetlerini yürütmek üzere bir Hükümetlerarası Türk Türkmen Konseyi kurulmuş ve bu konseyin tüzüğü imzalanmıştı. Bugün burada işte bu konseyimizin ilk toplantısını gerçekleştirmek üzere toplanmış buluyoruz. İnşallah Bugünün sonunda daha önce imzaladığımız anlaşmalar gereği günümüz faaliyetleri müzakere etmiş olacağız ve Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi ve Ortak Türkmen Türk Okulu’yla ilgili metinlere son halini vereceğiz. Böylelikle yeni eğitim öğretim yılına tüm konularda inşallah anlaşmış olarak başlayacağız” diye konuştu.

 

Türkiye’den öğretim üyeleri görevlendirildi

Bakan Avcı, Türkmenistan ile yapılan anlaşma çerçevesinde bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetleri aktararak şu bilgileri verdi: “2014-2015 eğitim öğretim yılında TİKA’nın maddi desteği ile Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi’ne Türkiye’den 10 öğretim üyesinin görevlendirilmesi sağlandı. Üniversitenin işleyişiyle ilgili anlaşmayı imzaladıktan sonra da ihtiyaç duyulan alanlarda öğretim üyelerini bu yıl da göndermeye devam edeceğiz. Yine bildiğiniz üzere Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi kurulmasına dair anlaşma metni ve üniversitesi tüzüğü taslağı hazırlanarak tarafınıza tebliğ edilmişti. Taslak anlaşma metniyle ilgili sizlerin görüşleri bizlere ulaştı ve bu metin üzerinde ilgili birimlerimiz ile gereken görüşmeleri yaptık. YÖK yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde 15 Ağustos 2014 tarihinde Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde imzaladığımız Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında eğitim alanında iş birliğine dair anlaşmada üniversitenin kuruluşu ve mali yapısıyla ilgili hükümler bulunduğu için ayrı bir kuruluş anlaşmasına gerek olmadığı, bir uygulama anlaşması imzalamamızın hukuken yeterli olacağı dile getirildi. Bu uygulama anlaşmasının resmi olarak yürürlüğe girmesi, iç hukukumuz açısından daha kısa zaman alacağı için bugün bu uygulama anlaşma metni üzerinde mutabık kalırsak- ki inşallah kalacağız- bu anlaşma imzalandıktan sonra en kısa sürede yürürlüğe girecek.”

Bakan Avcı konuşmasının devamında şunları söyledi: “1992 yılında Bakanlığımızla Türkmenistan Bilim ve Kültür Bakanlığı arasında yapılan iş birliği protokolü gereğince Aşkabat’ta 1993-1994 eğitim öğretim yılı başında açılarak faaliyetlerine başlayan okullarımızla ilgili yeni bir mutabakat zaptı ve yönetme taslağı hazırlanarak tarafınıza gönderilmişti. Bildiğiniz üzere Türkmenistan’da Bakanlığımıza bağlı bir ilkokul, bir ortaokul, bir Türk Anadolu lisesi ve bir de Türkçe öğretim merkezi bulunmaktadır. Türkmenistan’da Türkçe öğretim merkezinde 328, okullarımızda ise bin 500 öğrenci öğrenim görmekte, 71 öğretmen görev yapmaktadır. Bu okullarımız öncelikle Türkmenistan’da yaşayan Türk vatandaşları çocuklarının eğitim ihtiyacını gidermek için kurulmuştur. Ancak yeterli kontenjan olması halinde yabancı ülkelerden gelen ve özellikle Türkmenistan vatandaşı ailelerinin çocukları da okulumuza kabul edilmektedir.”

 

“Okullar yeni köprüler inşa edilmesine aracılık etti”

Açılan okulların öncelikle Türkmenistan’da yaşayan Türk vatandaşların çocuklarının eğitim ihtiyacını gidermek hedefiyle kurulduğunu vurgulayan Bakan Avcı, yeterli kontenjan olması halinde yabancı ülke vatandaşlarının özellikle Türkmenistan vatandaşı ailelerin çocuklarının da kabul edileceğini söyleyerek şöyle devam etti: “22 yıldan beri faaliyet gösteren okullarımız Türkmenistan ile Türkiye arasındaki bağların sıkılaştırılmasına ve yeni köprüler inşa edilmesine aracılık eden kurumlar olmuşlardır. Her iki ülke yetkilileri arasında karşılıklı yazışmalar yoluyla ortaya konulan gerek mutabakat zaptında gerekse yönetmelikte çok küçük farklılıkların dışında büyük bir mutabakat olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bu işlerin bir an önce bitirilebilmesi için gayretle çalışan ve olumlu yaklaşımlarıyla iki kardeş toplum arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sunan Türkmen yetkililere de hassaten teşekkür ediyorum.” Bakan Avcı, konuşmasının sonunda, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek katılımcılara teşekkür etti. 

Türkmenistan Bilim Bakanı Purli Agamıradov da Türkiye´de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bilim ve eğitim alanında iş birliğimizi daha ileriye götürmek istiyoruz. Onun için burada görüşmelerimiz olacak"  diye konuştu.

Toplantı sonrasında Bakan Avcı, Agamıradov´a Osmanlı çinisi, Agamıradov da Avcı´ya "Milli Lider" isimli kitap hediye etti.

 

"Çok verimli bir toplantı oldu"

Bakan Avcı, Türkmenistan Eğitim Bakanı Purli Agamıradov ile katıldığı "Eğitim Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı" sonrasında yaptığı açıklamada, "Bu konseylere eğitim bakanları başkanlık ediyor. Ben de bugün Türkmenistan Eğitim Bakanının başkanlığındaki heyetle arkadaşlarımızla ilk toplantımızı yaptık. Çok verimli bir toplantı oldu" diye konuştu. 

Bakan Avcı, toplantının ana madde gündeminin Türkmenistan´ın başkenti Aşkabat´ta kurulmakta olan Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi olduğunu belirtti. Bunun kuruluş koşullarıyla ilgili yönetmelikleri, tüzük hazırlıklarını ve uygulama anlaşmasını gözden geçirdiklerini aktaran Bakan Avcı şunları söyledi: "Ona karşılıklı olarak son şeklini vermeye çalıştık. Aynı şekilde yine bu üniversite külliyesi içinde yer alması planlanan ortak Türkmen Türk Genel Okulu. Yani anaokulu, ilkokulu, ortaokulu ve lisesi olan bir Türkmen Türk ortak okulu kuruyoruz. Daha önce Türkmenistan´da elçiliğimize bağlı olarak faaliyet gösteren okulumuzu şimdi Türkmenlerle anaokulu, ilkokulu, ortaokulu ve Anadolu lisesi olan büyük bir okula dönüştürüyoruz. İnşallah, onun programını birlikte bugün gözden geçirdik. Dolayısıyla bununla ilgili büyük ölçüde mutabakat sağladık." 

Bir ay içinde Aşkabat´ta son çalışmaları yerinde gördükten sonra anlaşmaları imzalayacaklarını belirten Bakan Avcı, "Türkmenistan Devlet Başkanına hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konulara özellikle eğitim konusuna gösterdikleri yakın ilgi sebebiyle teşekkür ediyorum" dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.