Bakan Avcı: "Öğrenci ve velilerimiz müsterih olsunlar, gerekli tedbirleri aldık"  
Bakan Avcı:

Bakan Avcı: "Öğrenci ve velilerimiz müsterih olsunlar, gerekli tedbirleri aldık"

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin dönüşümü ile ilgili iptal kararına ilişkin, "Şu saate kadar Millî Eğitim Bakanlığına ulaşmış herhangi bir resmi karar yok. Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını açıklasın, hangi maddeyle ilgili olarak ne tür gerekçelerle ne karar verdi, onu net olarak görelim. Bu çerçevede, Millî Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini kamuoyuyla da paylaşarak açıklarız" dedi. Bakan Avcı, gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek öğrenci ve velilerin müsterih olmalarını istedi.

Bakan Avcı:

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin, dershanelerin dönüştürülmesini de düzenleyen Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun´un bazı maddelerinin iptali istemiyle yapılan başvuru konusundaki kararına dair basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Basın mensuplarının, dershanelere ilişkin bazı maddelerin iptal edildiğine ilişkin karar sonrasında dershanelerin 1 Eylül itibarıyla öğrenci alıp alamayacağını ve yasal bir boşluk oluşup oluşmadığını sorması üzerine Bakan Avcı, "Şu saate kadar Millî Eğitim Bakanlığına ulaşmış herhangi bir resmi karar yok. Anayasa Mahkemesi´nin gerekçeli veya gerekçesiz kararı bize ulaşmış değil. Birtakım duyumlar dile getiriliyor, pek çok spekülasyonlar yapılıyor. 7 maddeden hangilerinin, hangi gerekçeyle iptal edildiği ortaya çıkmadan yapılacak her yorum spekülasyon olur” diye konuştu.

 

Bakan Avcı konuşmasının devamında şunları söyledi: “Mahkeme gerekçeli kararını açıklasın, hangi maddeyle ilgili olarak ne tür gerekçelerle ne karar verdi, onu net olarak görelim. Bu çerçevede, Millî Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini kamuoyuyla da paylaşarak açıklarız.”

 

"Hiç bir öğrencimizi ortada bırakmayız"

Öğrenci ve velilerin müsterih olmaları gerektiğini dile getiren Bakan Avcı, “Asıl dikkat etmemiz gereken öğrenci ve velilerimizdir. Müsterih olsunlar. Hiçbir öğrencimizi ortada bırakmayız. Takviye kurslarımız devam ediyor, yeni kayıtları alacağız. Hiçbir çocuğumuzun takviye kurslarından mahrum kalmaması için gerekli tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Okullarımızda bunun altyapısını kurduk, öğretmelerimizle bu ihtiyacı karşılayacağız."

 

Ücretsiz takviye kurslarına değinen Bakan Avcı, “Öğrencilerimize okullarda öğretmenlerimiz tarafından takviye kursları geçen yıl verildi. Bu yıl daha da arttırılarak takviye kursları verilmeye devam edilecek.  Bu konuyu daha da yaygınlaştırarak devam ettireceğiz. Öğrenci ve velilerin ben nereden takviye kurs alacağım diye bir endişeyi taşımaması gerekir” dedi.

 

Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu iptal kararı doğrultusunda Millî Eğitim Bakanlığının bir B planı olduğunu ifade eden Bakan Avcı, ‘bir yasal düzenleme hazırlandı mı’ sorusuna ise; “Yasal düzenlemeden kastınız eğer TBMM’den istihsal edilecek yeni yasa düzenlemesi ise yeni bir çalışmamız yok. Böyle bir çalışmanın ancak iptal davasını açanlar tarafından gündeme getirilmesi beklenebilir. Biz yasal düzenlememizi zamanında Meclis’te yaptık. Ama yeni durumda öncelikle öğrencilerimizin mağdur olmaması için, velilerimizin mağdur olmaması için çocuklarımızın takviye ihtiyaçlarının giderilmesi için ikincil mevzuatımızda gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Çıkabilecek her türlü karara karşı ikincil mevzuatı, yani yönetmeliklerimizle ve yönergelerimizle ne tür değişiklik yapabileceğimizi zaten daha öncesinden planlamıştık. Onları da gerekçeli karar bize gelsin görelim, hangi gerekçe ile hangi maddede ne tür iptal kararları alınmış onu görelim, ona göre biz ikincil düzenlemelerle gerekeni yaparız. Hangi gerekçe ile hangi madde iptal edilmişse onun karşılığı yapılacak eylemler nedir onu gerekçeli karar açıklandıktan sonra hep birlikte konuşuruz” diye konuştu.

 

“AYM bir yıl önce yürütmesinin durdurulması talebini reddettiği bir yasayı hangi gerekçeyle böyle bir karar verdi”

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı beklemediklerini ifade eden Bakan Avcı konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dava bir yılı aşkın bir süre önce açıldı. İptal başvurusunda bulunan CHP’nin aynı zamanda yürütmeyi durdurma talebi de vardı. Mahkeme o tarihte yürütmeyi durdurma kararını reddetti. Şimdi bir yıl önce yürütmesinin durdurulması talebini reddettiği bir yasayı hangi gerekçeyle, arada ne değişti ki böyle bir karar verdi onu mahkeme gerekçeli kararını açıkladığı zaman onu daha rahat görelim, onun üzerinden ayrıntılı olarak konuşalım. Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizim ortaya çıkan yeni durumda, öğrencilerimizi öğretmenlerimizi, çalışanlarımızı, velilerimizi mağdur etmeyecek tedbirlerimiz var. Onları da gerekçeli karardan sonra ikincil mevzuatta ne tür düzenlemeler yaparak ayarlayabileceğimizi o zaman konuşuruz.”

 Bakan Avcı konuşmasının devamında, dönüşüm sürecini sektör temsilcileriyle birlikte değerlendiklerini hatırlatarak şunları kaydetti: “Geçtiğimiz ay İstanbul’da yaptığımız bir toplantıda, sektörün yüzde 70’ni temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle dershanecilik sektörünün ve özel eğitim kurumlarının temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Orada sektör temsilcileri Millî Eğitim Bakanlığımıza bu süreci yürütürken kendileriyle gerçekleştirdiğimiz iş birliği için teşekkür ettiler. Ben de kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bu süreci birlikte yürüttük, birlikte olumlu adımlar attık. Aynı adımlar devam edecektir. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra da yapmayı düşündüğümüz hazırlıkları, tamamladığımız bütün ikincil düzenlemeleri yine sektör temsilcileriyle istişareli olarak götürürüz, onlarla oturacağız. Bugüne kadar yaptıkları çalışmaların bundan sonrası için Millî Eğitim Bakanlığı olarak bize düşenlerin ne olduğunu onların bu çabalarına destek olmak adına neler yapabileceğimizi o toplantılarda konuşuruz. Dolayısıyla bu süreçte Millî Eğitim Bakanlığı ile uyumlu sektör temsilcilerinin endişe etmesini gerektirecek bir durum yok. Biz onların bu olumlu yaklaşımını geçmişte olduğu gibi bundan sonra da değerlendirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

“Tedirgin olmayı gerektirecek bir durum yok”

Dershanelerin Eylül’de öğrenci alıp almayacağı ile ilgili bir soru üzerine Bakan Avcı, “Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını gördükten sonra Millî Eğitim Bakanlığı olarak sektörün gerçekten eğitim hizmeti vermek isteyen temsilcileriyle tekrardan otururuz, her kurum açısından çözümlerini birlikte üretiriz. Bu bakımdan özel eğitim sektörümüzün, öğrencilerimizin, velilerimizin tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok. Millî Eğitim Bakanlığı, özellikle örgün eğitim içinde ve dışında tüm öğrencilerimizin takviye ders alma ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlamıştır.

 

Geçtiğimiz yıl kendi öğretmenlerimiz tarafından hafta sonlarında okullarımızda ücretsiz olarak verilen takviye kursları ile öğrencilerimizin bu ihtiyaçlarını karşılamaya bundan sonra daha büyük bir gayretle devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.