Bakan Avcı, Brüksel´de Türk öğretmenlerle bir araya geldi  
Bakan Avcı, Brüksel´de Türk öğretmenlerle bir araya geldi

Bakan Avcı, Brüksel´de Türk öğretmenlerle bir araya geldi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları 25. Daimi Konferansı´nın ardından Belçika´da görevli Türkçe ve Türk kültürü öğretmenleriyle Brüksel Büyükelçiliği´nde bir araya geldi.

Bakan Avcı, Brüksel´de Türk öğretmenlerle bir araya geldi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, basına kapalı gerçekleşen toplantının başında kısa bir açıklama yaptı. Belçika´da koalisyon hükümeti içinde bir uzlaşı olmadığı için özellikle Flaman bölgesinde geçen seneden beri Türk öğretmenlerin görev süreleri ve oturma izinlerinin uzatılması konusunda sorun yaşandığını hatırlatan Bakan Avcı, konuyu Belçika´nın Flaman bölgesi Eğitim Bakanı Hilde Crevits ile görüştüğünü belirtti.

 

Belçika´nın bu ders yılının ardından izinleri uzatmama eğiliminde olduğunu kaydeden Bakan Avcı, "Biz kendilerine dün akşam şifahi olarak alternatifler sunduk. O da, bu alternatifleri içeren bir niyet mektubunun kendi işini kolaylaştıracağını, çünkü kendisinin aslında bakan olarak bu soruna olumlu yaklaştığını ama hükümet ortaklarıyla ilgili sorunlarının olduğunu, dolayısıyla hükümet ortaklarına bu konuyu iletirken Türkiye´nin önerilerinin kendisine destek olacağını söyledi." dedi.

 

Bir yıl süre istendi

Bunun üzerine ayrıntılı bir mektup yazdığını söyleyen Bakan Avcı, "Şimdi bir mektup üzerinden Belçika makamlarına bu konudaki muhtelif çözüm önerilerimizi iletmiş olduk. Dolayısıyla oradan bir sonuç bekliyoruz. En azından önümüzdeki nisana ayına kadar bir süre tanımalarını, öğretmenlerimizin pek çoğunun yeni yerleştiklerini anlattık." diye konuştu. Crevits´ten olumlu izlenimler aldığını ifade eden Bakan Avcı, "İnşallah onlar da hükümet içerisinde daha tutarlı bir politikaya yönelirler ve sorunu biraz daha ötelemiş oluruz. Daha sonra da zaten biz Mecliste yasal değişikliklerle bu konuyu kökten çözmek istiyoruz. Ama Meclisin programı çok yoğun. Zaten o yüzden ´Bize biraz daha süre tanıyın´ teklifinde bulunduk." ifadesini kullandı.

 

"Sadece Türkçe öğretmiyorlar"

Avrupa´da görevli öğretmenlerin yaptıkları işin çocuklara sadece düzgün Türkçe öğretmek olmadığını vurgulayan Bakan Avcı, çocuklara aynı zamanda Türk kültür ve değerlenin de öğretildiğini ifade etti. Velilerin de bu konuda bir farkındalık oluşturduğunu söyleyen Bakan Avcı, "Zaten velilerimiz, bu konuda yeterince bilinçlenirse yerel makamların üzerinde onların da sivil toplum olarak yapacakları baskı ve etki zannediyorum daha kolay sonuç almamızı sağlayacaktır." dedi.

 

Federal sistemle yönetilen Belçika´nın Flaman bölgesi, Türkçe derslerini Türkiye´den gelen öğretmenlerin değil, Belçika vatandaşı Türklerin vermesini istiyor. Geçen sene varılan anlaşmayla Türkiye´den gelen öğretmenlerin Temmuz 2016´ya kadar görev yapmasına izin verilmişti. Türkiye, sorunu aşmak için Türkçe derslerinin Belçika vatandaşı Türkler tarafından verilmesini sağlayacak yasal bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. 

 

Belçika´da görevli Türkçe ve Türk kültürü öğretmenleriyle bir araya gelen Bakan Avcı´ya Türkiye´nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ile MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık eşlik etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.