Bakan Avcı, Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı’nı değerlendirdi  
Bakan Avcı, Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı’nı değerlendirdi

Bakan Avcı, Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı’nı değerlendirdi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye´nin AB üyesi ülkelerin eğitime aldığı sığınmacı çocuktan çok daha fazlasına kendi imkanlarıyla eğitim imkanı sağladığını belirterek, “Bu çabaların bilinmesi gerekiyor. İnsanlar bir yaptığını beş anlatıyor ancak maalesef biz, 10 yaptığımızı bir anlatamıyoruz.“ dedi.  

Bakan Avcı, Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı’nı değerlendirdi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları 25. Daimi Konferansı´nın ilk günü sonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Konferansta “eğitimde demokrasi kültürünün kazandırılması” teması

Konferansın bu seneki ana temasının "eğitimde demokrasi kültürünün kazandırılması" ve "terörizme varan aşırılıkların eğitim yoluyla nasıl önlenebileceği" olduğunu söyleyen Bakan Avcı, "Dolayısıyla bizim de bu konuda söyleyebileceğimiz, epeyce de söylediğimiz söz var. Bugün işte bunu toplantılarda dile getirme şansımız oldu." dedi.

 

Türkiye´nin konferansta vurguladığı temel konulardan birinin, mülteciler meselesi olduğunu söyleyen Bakan Avcı, şöyle konuştu: "Türkiye´nin bu konuda neler yaptığını, nasıl yaptığını ayrıntılı olarak anlatma fırsatımız oldu. Buna, buranın ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük. Biz ne yazık ki, ülke olarak yaptıklarımızı yeterince duyuramıyoruz, tanıtamıyoruz. Toplantının açılışında Avrupa Konseyi´nin genel sekreteri, Avrupa´da 300 bin mülteci çocuğunun eğitime alındığını büyük bir başarıymış gibi anlattı. Evet, bu doğru. Fakat 300 bin çocuk, sadece AB üyesi ülkelerin eğitime aldığı, bütün Avrupa´nın da değil, mülteci çocukların toplamı. Buna karşın Türkiye´de şu anda 830 bin eğitim çağında Suriyeli çocuk var. Bu çocuklardan 330 binini Türkiye bugün örgün eğitime almış durumda. Bu yılsonu itibarıyla bunu 450 bine tamamlamayı planlıyoruz."

 

Mültecilere eğitim imkânı sağlanmasında, uluslararası kurumlar daha aktif olmalı

Türkiye´nin çocukların dışında yetişkinlere de eğitim imkanı sağladığını vurgulayan Bakan Avcı, bu çabaların da, buralarda bilinmesi gerektiğini ifade ederek, "İnsanlar bir yaptığını beş anlatıyor ancak maalesef biz, 10 yaptığımızı bir anlatamıyoruz. Onun için bu toplantı bu bakımdan iyi oldu." diye konuştu. AB gibi uluslararası kurumların mültecilere eğitim imkanı sağlanmasında daha aktif olması gerektiğini ifade eden Bakan Avcı, "UNICEF, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de yapmış olduğu katkılar yok değil. Ancak olayın büyüklüğüyle karşılaştırdığınız zaman bu katkılar ne yazık ki yeterli olmuyor. Avrupalılar ve AB ülkeleri aldıkları mültecilerden 300 binini eğitime almakla övüneceklerine, Türkiye´nin ne yaptığına bakmalarında, kendilerinin Türkiye´ye nasıl destek olabileceğini düşünmelerinde yarar var." ifadesini kullandı.

 

“Türkiye, Avrupa´nın yaptığının kat kat üzerinde bir iş gerçekleştirdi”

Sorunun sadece Türkiye ya da bölgenin de sorunu olmadığını vurgulayan Bakan Avcı, "Eğer bu çocuklar gereği gibi eğitilmezlerse, eğitim almazlarsa, bu insanların sorunları insan onuruna yakışır biçimde çözülmezse orta vadede, hatta orta vadeyi bile beklemeden, Avrupa´da çok daha büyük sıkıntılara neden olur. Bunun anlatılması gerekiyor. Yapmaya çalıştığımız da bu." diye konuştu. Bakan Avcı, Türkiye´nin sadece eğitim alanında değil, sağlık gibi diğer alanlarda da yaptıklarıyla Avrupa´nın yaptığının kat kat üzerinde bir iş gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

 

Avrupa´ya İslamofobi uyarısı

Konuşmasında İslamofobinin tehlikelerine de dikkat çektiğini kaydeden Bakan Avcı, "Buralarda çok yaygın eğilimlerden bir tanesi de, Müslüman kitleleri terörizm faaliyetlerinden sorumlu tutan bir söylem geliştirilmeye çalışılması. Oysa işinde gücünde olan, mazbut insanların sadece kılık ve kıyafetlerine bakılarak veya sadece kökenlerine bakılarak Müslüman oldukları için bu tür terörist saldırılardan onların da sorumlu olduğu gibi bir muameleye tabi tutulmaları kabul edilemez. Bunun buradakiler tarafından bir kez daha bilinmesinde, uyarılmasında ve bu konuda kamuoyu duyarlılığının artırılmasına yarar var." değerlendirmesini yaptı. Bakan Avcı, Avrupa kamuoyunun Müslümanlarla hangi dinden veya ırktan olursa olsun teröristleri birbirinden ayırması ve bu iki kavramı yan yana kullanmaması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.